До момента 10 съдебни състава на Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд потвърдиха тезата на прокуратурата, че събраните доказателства, по обвиненията, за които Лиляна Деянова (ЛиЛана) е привлечена към наказателна отговорност, дават основание да се изведе обосновано предположение, че е извършила престъпленията, за които е обвинена.

Това съобщиха от прокуратурата в отговор на твърденията на Деянова, която по-рано обясни в ефира на bTV, че обвинението няма доказателства по делото и няма връчен обвинителен акт.

Тя уточни, че е обвинена за това, че е заплашила служители на АПИ, че ще им поиска оставката и че е представила неверни сведения за изразходване на европейски пари. Деянова беше категорична, че никъде в текстовете не е записано, че е отклонявала евросредства или не е изпълнявала проектите.

“Категорично установено е, че активът по един от проектите, представляващ безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не фирмата на обвиняемата по същото дело А.Й., получила европейско финансиране за неговото разработване. Предмет на разследването на Специализираната прокуратура са общо 11договора с европейско финансиране на обща стойност 4 883 298,72 лева”, се казва още в съобщение на държавното обвинение.

От прокуратурата посочват още: “Във връзка с действията по разследването и събраните документи от ДАНС и Специализираната прокуратура, Министерството на икономиката е предприело процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 договора. Два от договорите са прекратени, без по тях да са предоставяни средства, а един е в процес на прекратяване. По останалите 4 договора са назначени технически експертизи, чиито заключения се очакват”.

В съобщението се допълва, че за разследването на Спецпрокуратурата на 11-те договора е информирана Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.