Тежка остава обстановката в Родопите заради снега. Въпреки че в Смолянска област бедственото положение беше отменено, проходът „Превала” продължава да е затворен за движение.

Електрозахранването е пуснато на много места в областта, изключение прави само село Мугла, което е буквално откъснато от света – в селото няма ток, пътят дотам е непроходим.

Снимка: Теодора Трифонова

По-рано през деня за Мугла са тръгнали военни с агрегат, както и служители на енергоразпределителното дружество в района, за да се опитат да възстановят електрозахранването.

Най-тежка и усложнена остава пътната обстановка на прохода „Превала”, по протежението на който са натрупали двуметрови преспи.

Трасето е една от основните пътни артерии в областта, която свързва Девин и Смолян. През целия ден военните се опитваха да пуснат прохода за движение, но безуспешно.

Снимка: Теодора Трифонова

Още от сутринта те се насочиха със специализирана техника към прохода – сред тях и полева земекопна машина.

„Ние сме излезли сутринта в 7 часа, към момента не сме минали и половиния път. Почти два метра е снега, не е за подценяване в никакъв случай”, разказа пред bTV сержант Васил Йочев, който вече 14-та зима участва в акциите по почистване на пътищата в Родопите.

Екипите, които участват в разчистването споделиха, че ситуацията е доста по-тежка, отколкото са очаквали. През вчерашния ден са успели да пробият пътя еднопосочно от Смолян до Стойките.

Сериозно препятствие се оказали и падналите дървета на пътя.

Екипът на bTV се натъкна на редица закъсали и оставени на прохода автомобили. Сред тях е и линейка.

Снимка: Теодора Трифонова

От Пътна помощ все още не могат да достигнат до изоставените автомобили.

В ранния следобед военните успяха да разчистят прохода, но само за специализирана техника.