Съществува риск от злоупотреби по схемата "Училищен плод". За това предупреди Aсоциацията на производителите на плодове и зеленчуци. От Министерството на земеделието и храните, които упражняват контрол, са категорични, че нарушения няма да има.

Снимка: btvnovinite.bg


Родители споделят, че децата им са получавали плодове с лошо качество и са притеснени каква храна ще им бъде давана през новата учебна година.

Според Aсоциацията на производителите на плодове и зеленчуци близо половината от доставките тази година ще бъдат поети от нов производител. Те се съмнват, че той има капацитета да поеме подобни количества по схемата "Училищен плод".

Производителят е категоричен, че обвиненията са неоснователни. Крайната оценка за това кой има право да доставя плодове в училище, ще бъде на Държавен фонд земеделие.

„Към днешна дата тази фирма не е одобрена за нито едно училище, тепърва тя ще бъде проверена дали е реален земеделски производител, дали тези площи се обработват, дали от тях се произвежда продукция”, посочи Слави Кралев - експерт в Министерството на зеделието и храните.

Миналата година програмата "Училищен плод" е обхванала над 470 хиляди деца в училище, а средствата заделени за нея са над 7 милиона лева.