София е сред най-замърсените градове в света и този вторник. Двойно превишение на фините прахови частици в столицата отчитат станциите. 

През последното денонощие София е в оранжевия сектор по замърсяване.Това ни нарежда на 19 място в света по мръсен въздух.

Рано сутринта нашият екип направи и проверка какъв е въздухът в района, в който вчера беше отчетено почти тройно превишение.

Снимка: btvnovinite.bg

Тази сутрин 3 от 5-те станции на столичната община са отчели стойности над нормата. Най-голямо е било замърсяването в  района на „Надежда“ – до над 90 микрограма на кубичен метър  при норма от 50.

"Средногодишната стойност, която е 40 микрограма за 2019 г., е спазена“, казва шефът на дирекция "Климат, енергия и въздух"  към Столична община Теодора Полимерова.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че на годишна база сме в норма, на дневна можем да се окажем рекордьори по мръсен въздух. Така е от началото на тази седмица. Вече сме на 19 място по замърсяване в света.

„При липса на мерките ще имаме такива резултати и ще гинем като мухи! 2 пъти повишение на фини прахови частици - тези, които са най-опасни. Другите са 80 при норма от 50. И това е в парк“, казва Стефан Димитров от Гражданската платформа Airbg.info. 

Снимка: btvnovinite.bg

Час по-късно отново правим експеримент. При норма от 50 микрограма на кубичен метър, моментната стойност е над 60. 

Според общината основните  замърсители са битовото отопление, следвано от прашни  и мръсни улици, а на последно място се нарежда транспортът.

Снимка: btvnovinite.bg

Често причина за замърсяването е калта между блоковете, в която паркираме нерегламентирано автомобилите си. От общината са обособили 73 такива пространства

„Колите, които излизат, изнасят кал и пръст по улиците и това създава предпоставки“, казва Теодора Полимерова.  

От общината допълниха, че до края на месеца на 2 от така наречените "кални петна" ще бъдат изградени паркинги и засадени дървета.

Снимка: btvnovinite.bg

Според прогнозата, публикувана в платформата на Столичната община – air.sofia.bg, се очаква още по-голямо замърсяване на въздуха в някои райони в София.

Снимка: btvnovinite.bg

В сряда станциите в „Павлово“ и „Хиподрума“ ще отчетат фини прахови частици  между 100 и 150 при допустими 50, а четвъртък превишението да е близо 4 пъти над нормата  - между 150 и 200.