Очаква се основните храни да поскъпнат с нови 7% до края на годината. Това прогнозира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред БНР.

По думите му въпреки високите цени на тока и на природния газ обаче няма да се стигне до рязък скок. Причините са конкурентният пазар и свитото потребление.

Цените на захар, брашно, варива и месо се задържат. След върховите стойности в цените на храните през август и септември от началото на октомври пазарът се стабилизира, а потреблението се свива, коментира Иванов.

Само при олиото от основните хранителни продукти има някакво рязко изменение с 36% спрямо нивата от миналата година, но реколтата е добра и се очаква цената да спадне, допълва Иванов.

Заради по-високите цени на тока и газа незначително поскъпване до края на годината се очаква при продуктите от преработващата промишленост.

„При хляба при всяко едно положение ще има някакво покачване. При млечните продукти може би ще има някакъв процент. Те и в момента задържат така и се борят хората. Същото ще стане и при месопроизводителите. Имаме един темп на нарастване – между 5 и 7%, или като потребителска кошница, ако от тези 27 основни хранителни продукти закупим по единица спрямо миналата година със 7 лв. е по-скъпа потребителската кошница“, коментира още Владимир Иванов.