Предимно слънчевото и топло време през следващите два дни ще доведе до образуване и отделяне на нов прашец от дърветата.

Утре се очакват по-високи стойности на въздушна поленова концентрация.

Валежите през почивните дни ще отмият полена от въздуха и тогава поленовата концентрация се очаква да бъде ниска.

И през втората половина на март прогнозата е за сравнително спокойни дни за хората с алергия към полени. Все повече дървесни видове цъфтят и образуват много прашец, но продължителните валежи ще предотвратят разпространението на цветен прашец във въздуха.

Според метеорологичната прогноза топлите и сухи дни рядко ще бъдат повече от 2-3 поредни, затова очакванията са за не много високи стойности на поленови зърна във въздуха.

Какво ще цъфти през периода?

  • Лески – В ниските и топли части вече прецъфтяха. Започват да цъфтят в планините и в по-студените части на страната
  • Елши – В ниските и крайречни части на страната ще бъдат в процес на прецъфтяване.
  • Ясен – Предстои най-активният цъфтежен период. Валежите няма да допуснат достигане на свръх високи концентрации на полен от ясен във въздуха. В София има цели квартали с ясени по улиците и в зоните между сградите. В кратките сухи и топли дни в тези райони може да има локално повишаване на поленовата концентрация. 
    И все пак поленът на ясените не спада към най-алергизиращите. 
  • Трепетлика, различни върби, тис и сем. Кипарисови – Ще цъфтят все повече растения, но без да причиняват алергични проблеми. От една страна заради валежите и от друга, защото и техният прашец е слабо алергизиращ.
  • Овощни дървета – В южните и по-топли райони започва цъфтеж. Те нямат отношение към алергиите защото се опрашват от насекоми и поленът им не се носи във въздуха. Поради това хората не влизат в контакт с прашеца им.
  • Брези - В края на периода (около 23-25 март) се очаква старт в цъфтежа на брезите. Това е най-силно алергизиращият дървесен вид за България. Най-голям брой хора, с оплаквания през март-април, са с алергия към брезите.
     Брезите се използват много често за озеленяване и така изкуствено се създава сериозен поленов фон от брезов полен в градовете. Дори в дворовете на много детски градини има по 8-10 и повече брези.

Прогнозата е на специалиста по полени Мариела Христова - лаборатория "Алергия" към НЦЗПБ.