Професор от БАН, поканен да чете лекция във Ватикана, е принуден да търси 300 лева, за да замине. Един от най-големите научни институти в Европа поема по-голямата част от разходите, но това не е достатъчно. Българската Академия на Науките пък няма пари.

Професор Лъчезар Филипов е ръководил програмата на полета на втория български космонавт през 1988 г. Сега търси 300 лева, за да може да замине на научен форум Ватикана. Филипов е един от най-добрите български астрофизици. Той е сред учените, поканени на първия международен римски форум, организиран от Ватиканската обсерватория. Италианската страна му поема разходи за над 2000 евро, а той трябва сам да си намери още 150.

„При заплата 800 лева, аз като дръпна 400 лева, трябва да оставя семейството си без пари и това е за едни пет дена”, казва проф. Филипов.

Въпреки липсата на пари в БАН през годините, той не спира да гледа към космоса. Проучва Черните дупки и зараждането на Вселената. В доклада, който въпреки всичко е приготвил за Рим, ще говори и за връзката между религията и науката.

Директорът на Института по космически изследвания обясни, че Лъчезар Филипов е поканен във Ватикана като частно лице и че в БАН вече се финансират проекти, а не отделни пътувания.