България има национална кауза и тя е свързана с това, което Западна Европа направи след Втората Световна война, отбеляза историкът проф. Веселин Методиев. 

„Направиха го Франция и Германия – те казаха така: Измрели са страшно много хора, ще направим друг свят, без войни, в който ще се устремим към стандарта и качеството на живот, и го правят – постигат го. Ние им завиждахме и то много, и сега сме си го поставили за цел – да имаме и ние този стандарт на живот“, посочи той.

„Периодът от Учредителното събрание 1879 до 1908 – тези 30 години, са време на политически герои, които ние не познаваме. По тази причина сравненията са ни трудни, даже на моменти се колебаем възможно ли е да имало такива свестни хора, като онези хора“, коментира историкът.  

„Свободен си, ако си независим и си независим, ако си свободен. Онези хора са били 100% независими и 100% свободни“, добави проф. Методиев за политиците, направили възможна Независимостта на България преди 113 години. 

По думите му политиците от тези години са били най-много независими от своето материално състояние – никой от тях не е бил беден човек. „Те са били заможни, но тези въпроси никога не са ги правили зависими. Съвременните хора станахме зависими от броя на костюмите си в гардероба, например“, посочи историкът.