Най-притеснителното в цялата история с двамата избягали от Софийския затвор е как може в един затвор със строги мерки за охрана да се вкара огнестрелно оръжие. Това каза в предаването „Лице в лице” проф. Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието с ресор „Затвори” във връзка с доклада от проверката по случая.

„Преди години в един друг затвор един особено умел затворник си беше направил самоделна пушка, но в хода на неговото бягство той беше застрелян”.

Продължава работата по изясняването на това как е попаднало там оръжието. Комисията не е успяла да уточни как е станало това, засега има само предположения и догадки, допълни Проданов.

„Преди няколко дни имахме национално съвещание с началниците на затвори, които поставиха някои въпроси, свързани с актуалното състояние на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Последният вариант на този закон е доста нов. Той влезе в сила в началото на миналата година. Промените в него бяха осъществени най-вече поради необходимостта нашето законодателство да отговаря на определени изисквания на европейската Конвенция за правата на човека. С началниците на затвори се обединихме, че е хубаво да се направи една последваща преценка. Засега няма решение да се променя нищо”, обясни зам.-министърът.

„Социалният работник Красимир Кръстев се е опитал да изпълни своите служебни задължения, но в момента, в който срещу него е бил произведен изстрел, а той по принцип е бил невъоръжен, е спрял преследването на бегълците.

Проверката трябваше да установи последователността на техните действия, както и действията и бездействията на нашите служители”.

„Проверката показва, че явно оръжията са били в спалните помещения на двамата лишени от свобода. Те някъде около час преди бягството тръгват заедно, макар че са били в различни спални помещения настанени, отиват на престоя на открито там, където са разходките. Там е и затворническата лафка.

Те пазаруват определени вещи, най-вероятно с цел прикритие след което тръгват към специалното помещение, определено за целта, където да получат техниката, която са им били донесли – една електронна игра за Пелов и нещо друго беше за Колев . От тази стая започва същинското бягство.

Те се възползват от една не много добра организация на този процес на предаване на вещи. Нападат нашия служител, който предава вещите, успяват да достигнат до т.нар. Пост №2, там заплашват постовия с оръжието и го принуждават да задейства бутона, с който се отваря централната врата на затвора, тази, която е видима на фасадата на сградата и преминават през тази врата.

В двора на затвора те се сблъскват с постовия на Пост №1, който се държи то всички дотук изброени служители най-активно. Той се опитва да ги задържи, блъскат го, той пада на една страна, тогава срещу него се произвежда изстрел. Това е всъщност първият изстрел. Двамата хукват да бягат към улицата. Той става, тръгва да ги гони и се вижда на записа на камерата как вади своето оръжие. Явно се колебае дали да го използва или да не го използва, но предвид това, че вървят автомобили и хора, той явно преценява, че обстановката е неблагоприятна да се използва огнестрелно оръжие и те избягват по посока на този автомобил, който явно ги е очаквал”.

За 14 служители от Софийския затвор комисията е направила предложение да се започнат т.нар. дисциплинарки, допълни Проданов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!