През следващите няколко месеца трябва да проведем тежки преговори с ЕК и да ги убедим, че разбираме проблема и имаме работещи решения. Това каза в предаването „Лице в лице” служебният министър на образованието проф. Николай Денков в коментар на спрените от ЕК междинни плащания по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Има едни решения, които могат да станат в рамките на два-три месеца и работата да продължи почти без последици и други - тежки решения, които ще изискват поне шест месеца и ще забавят работата по цялата програма, обясни министърът.

Меглена Кунева промени посоката на оперативната програма по начин, който не съответства на регламентите на Европейската комисия, допълни проф. Денков и обясни в какво точно се състои проблемът:

Когато имате такава голяма сума за финансиране, трябва да има ясни правила кой дава парите, кой ги изразходва и кой контролира процеса и тези три структури трябва да са разделени една от друга, така че да не могат да си влияят взаимно.

До юли 2016 г. системите за управление и контрол бяха в съответствие с европейските регламенти, минаха национален одит, който установи, че трите звена са разделени по коректния начин.

На 5 юли 2016 г. министър Кунева променя структурата на тези системи за управление и контрол и ги вкарва в остро противоречие с ЕС и това продължава до октомври, когато пристига европейският одит и вижда, че техни основни регламенти и закони са нарушени по груб начин в министерството.

Когато започваше работата по програмата, министърът беше ръководителят на т. нар. управляващ орган. И тогава получихме писмо от Томислав Дончев, в което препоръчваше да се раздели функцията на министър и на управляващ ръководител и министър Танев го направи. Проблемът е, че през юли тези две позиции отново се събират в едно и това е основното нарушение. Има писмо от Томислав Дончев до Меглена Кунева във връзка с това, обясни образователният министър.

В отговор на твърденията на Кунева, че той е забавил програмата и грешките са от времето, в което е работил в МОН, проф. Денков обясни, че критиките не са към самата оперативна програма.

"Тя е приета от ЕК и никога никой не я е критикувал. Резултатът тази програма като писмен текст сме договаряли с ЕК. Постановката, че в самата програма има нещо е безсмислена.

Това, което се критикува, е начинът на управление на програмата в МОН. Това е същината. В писмото се вижда ясно – всяко следващо междинно плащане трябва да бъде обвързано с финансова корекция. Това означава допълнителни средства от националния бюджет".

Той обясни, че самата програма е за 1 млрд. 370 милиона за период от 7 години, включва и средното образование.

От финансовите корекции ние няма да загубим тези 1 млрд и 370 млн., каза министърът, но националният бюджет ще трябва да даде повече от тези 15%, които иначе трябва да отпусне.

560 млн. лв. са насочени към научната сфера като основната цел е да се закупят научни инструменти и апарати, с които учените да правят изследвания. Средства за развитие на хората също им липсват, каза проф. Николай Денков.

Друга част от програмата е свързана с качеството на образованието, обясни той.

Най-голямата част отива в средното образование – средства за извънкласна дейност, 140 млн. бюджет за две години, средства за кариерно ориентиране на учениците, за квалификация на учителите.

Проф. Денков обясни, че сам е напуснал поста зам.-министър на образованието. Подал е молба за освобождаване без натиск от страна на Кунева. Чувал е обаче, че е имало разговори, в които не е участвал, където тя е казвала, че иска да бъде сменен.

Той уточни, че с Кунева не са разговаряли за въпросната оперативна програма, за която той е отговарял. По думите му тя е сменила ресорите без да го информира, а той е разбрал за това от медиите.

„В тези два месеца беше ясно, че променя посоката на оперативната програма по начин, който не съответства на регламентите на Европейската комисия”.