Имаме легла за неусложнени COVID пациенти, но нямаме за интензивни, каза пред журналисти началникът на Военномедицинската академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски след днешното отбелязване на 130 години от създаването на ВМА.

„Претенциозно е давам оценки как се справя нашата болница, но мисля, че се справя отлично. Имаме 168 пациенти в момента, за съжаление 71 от тях са на интензивни грижи“, каза Мутафчийски, цитиран от БТА.

Попитан за ситуацията в София, директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев каза, че тя продължава да е напрегната, въпреки намаляващият брой положителни случаи.

Той добави, че все още в лечебните заведения има натиск на пациенти, които се хоспитализират. „Тенденцията е към плавно понижаване на положителните случаи и отслабване на натиска върху болниците, но това не бива да ни успокоява“, каза Пенчев.

Проф. Мутафчийски подчерта, че въпреки усложнената обстановка заради пандемията, централната болница в София е изцяло реновирана, извършени са стратегически промени и преоборудване и в част от периферните военни болници. По време на церемонията десетки служители на ВМА бяха отличени за висок професионализъм при изпълнението на своите задължения.