Вирусът на ебола не се предава толкова лесно – човек не може да се зарази в България, подчерта националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова в ефира на предаването „Тази сутрин”, след като изследвания опровергаха официално съмненията за случай на ебола в София.

57-годишен български гражданин, пътувал по работа до западноафриканската страна Сиера Леоне, беше приет в Инфекциозното отделение на Военномедицинска академия в четвъртък вечерта с висока температура. Това е един от симптомите на хеморагичната треска, но и на много други заболявания.

„В предгрипния сезон е напълно излишно да се повтарят симптомите. Който е пътувал, трябва да прояви по-сериозна загриженост за собственото си здраве”, настоя проф. Кожухарова.

„Няма нужда хората, които са били в засегнатите от ебола държави, да ограничават контактите си – докато човек е здрав, няма опасност за никого. Хората, пребивавайки в тези страни, могат да се предпазят лесно с прости мерки. Заразата не се разпространява толкова лесно. Хората, които се връщат и са здрави, не са опасни”, категоричен е националния консултант по епидемиология.

Проф. Кожухарова припомни, че условията за живот в страните в Западна Африка са по-трудни, здравните системи са лоши, а информираността на гражданите е на ниско ниво. Най-често заразяването става при грижа за болни и при извършване на традиционни погребални ритуали, при които трупът се измива.

„Вчера беше, не бих искала да го нарека тренировка или учение, защото животът ни го предложи, но упражнение, което показа, че здравната мрежа е добре информирана. Ще направим анализ на всички направени стъпки, но във всички случаи общото впечатление е, че координацията е много важна”, посочи проф. Кожухарова.

„Искам да кажа, че се радвам изключително много за човека – това е най-важното в случая. Това, на което станахме свидетели, показа, че имаме готовност за действия, както навсякъде по света”, каза в заключение националният консултант по епидемиология.