Първият мандат за президента Румен Радев беше много лесен, защото през него той имаше предизвикателството да се прояви като държавник, той се прояви като протестър.

Това заяви политологът проф. Румяна Коларова.

„През първия си мандат Румен Радев успя да олицетвори обединението на нацията. Ако има разделение, то не е направено от президента. Разделителните линии минават през чутовната бедност на българите – 15 г. след влизането ни в ЕС отново сме най-бедни, както и една вселенска корупция“, заяви пък д-р  Цветеслава Гълъбова председател на Инициативния комитет, издигнал Румен Радев.

Коларова допълни, че това е президентът, който е избран с толкова ниска избирателна активност.

‚Ясно е, че имаше конфронтация и се потърси разделение, което намери своето проявление в изключително ниската избирателна активност. Тя не е естествена, а е предизвикана от т.нар. електорално инженерство. Премахването на хартиените бюлетини е дигиталният начин да лишите от право на глас голяма част от избирателите“, каза още политологът.

Д-р Гълъбова отрече президентът Радев да е протестър.

„Намалели сме с 844 000 в последните 10 г., избирателната активност е мерена върху около 6 млн. души, а те не са повече от 4,5 млн. души. Не знам дали в друга страна има такъв проблем с купен вот, какъвто има у нас“, добави тя.

“Време е всичко да спре да бъде толкова черно-бяло и най-вече толкова бяло. Нито Румен Радев в първия мандат, при положение, че три пъти разполагаше с цялата власт в държавата не е тръгнал да ни вади от ЕС и НАТО, нито досега сме видели бегло потвърждение за крадените 10 млрд. лв. годишно, които липсват. И за това, че досега ни е управлявала мафия и за това, че досега е царял авторитарен режим. Няма нито едно фактическо потвърждение на тезите. Може би, ако това очерняне малко се поспре и самите политици и обществото ще се фокусират върху реалните цели и задачи”, заяви Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Според политолога Татяна Буруджиева пък президентът няма да допусне по никакъв начин правителството да се отклони от идеи, които той има по повод българската армия и позициите ни в НАТО.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!