Към днешна дата извършените тестове за коронавирус у нас са 27 хиляди. Целта е седмично да се правят по 7000 PCR теста, които да обхванат 1 на всеки 1000 български граждани.Така ще се извършва не само надзор, но и ранно откриване на болните.

Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

По време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб той каза, че най-важното, което е и изискване на Европейския център за контрол на заболяванията, е да се хващат първите симптоми на лицата от първа линия. Това е първата група.

Към втората група попадат хората с белодробни заболявания, хоспитализирани или в домашни условия в среднотежка здравна картина. Към момента се работи към преминаване от пасивен към активен надзор за тях, допълни Кантарджиев.

Той обясни, че РЗИ е направила активно търсене на подобни пациенти в страната.

Третата група са първите случаи на болни от трудовите колективи, свързани с националната индустрия, добави той.

По думите му лабораториите, извършващи PCR тестове у нас са 18. Освен това, чрез анекс към рамковия договор, НЗОК е предвидила плащания за тестовете към лабораториите, които работят с нея.

„Направени са и много изследвания чрез т. нар „бърз тест“, които са от ново поколение с конюгирано злато и с доста по-висока диагностична възможност“, подчерта проф. Кантарджиев.

На 17 април СЗО каза, че доказването на антитела с бърз тест не може да докаже, че пациентите са защитени от този вирус, допълни той.