Препоръката на Европейската комисия е между 5% и 10% от всички положителни за COVID-19 проби да се подлагат на изследване за британския вариант.

В Националният център по заразни и паразитни болести ще могат да се изследват до 300 проби, но заради повишената заболеваемост държавата търси и лаборатории-партньори. Това обясни директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев. 

„Когато стане ясно, че държавата ще инвестира в една дейност – мераклии много. Но когато започнете да ни питате къде и как се секвенира, ще чуете, че тези, които досега са работили и тогава ще работят“, заяви проф. Кантарджиев и добави, че консумативите за изследването на една проба струват около 200 лв. 

В момента 10 души с COVID-19 заразяват 12. Това обясни относно репродуктивното число на вируса проф. Кантарджиев. По думите му, ако заболеваемостта продължава да расте – скоро 10 души ще заразяват 16. 

„С разпространението на британския вариант на коронавируса – репродуктивното число ще се покачва. Знаете, последните седмици имахме съществено намаляване на заразените на 14-дневна база, като най-ниското за страната беше на 26 януари – 85. За съжаление, вече минаваме 110 на 100 хил. При това покачване репродуктивното число е над единица. В момента 10 души заразяват 12“, обясни той. 

Според него разхлабването на мерките ще доведат до следния сценарии – 10 души да заразяват 29. Той уточни, че ако тази бройка се задържи за повече от няколко седмици, страната ни отново ще достигне челните позиции по заболеваемост в Европейския съюз.