Доста груба грешка и недомислица е Касата да не поема PCR изследването. Това каза за bTV проф. Тодор Кантарджиев, който сега е съветник на Столичната община по здравните въпроси.

По думите му PCR изследването се позитивира много по-рано от антигенния тест.

„Антигенният тест се позитивира, когато човек вече е болен, вече е заразил няколко души и тогава се позитивира. Когато се прави PCR, може да се прави секвениране, а секвенирането е много важно, за да се анализира разпространението на щамовете“, заяви той.

Той допълни, че много внимателно следят болничната система и нейното натоварване.

„До 50 са интензивните легла с болни с COVID, тези, които са на командно дишане. Около 1000 са леглата на хората, които се нуждаят от кислород в болниците и това засега са едни добри показатели, което до голяма степен зависи от микробиологията на вируса. Вирусът причинител вече няма нищо общо със стария опасен Ухански вариант, когато знаете на седмия - осмия ден от началото на заболяването човек има нужда от кислород, не може да диша и имаше много усложнения. Сега е много по леко“, отбеляза проф. Кантарджиев.

Според него сме близо това да стане една респираторна инфекция, както са другите вирусни инфекции.

Той добави, че до 2 седмици трябва да се изкачим на хребета на COVID вълната и след това се очаква бързо намаляване на случаите.

„Оказа се, че подвариантите, новите, включително BA.5, който доминира в нашата страна, има така нареченото имунно бягство и това, че си боледувал и че си ваксиниран преди повече от година не те пази. Именно затова бустерът е един от начините следващите 4 месеца си запазен, а пък есента очакваме, Европейската комисия обещава, всички държави-членки да получат от новата комбинирана ваксина, която е и за „Омикрон“ варианта“, обясни професорът. 

Гледайте целия разговор във видеото.