Домашните животни са носители на коронавируси, но не и на SARS-CoV-2. Собствениците на домашни любимци да продължават да ги гледат нормално и да ги пазят, както пазят себе си. Всяка епидемия е изпитание на морала на обществото.

Това заяви шефът на Националния център за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев по време на редовен брифин на ВМА.

„Този вирус е открит в дихателната ситема на едно коте. Дали напада дихателната система на животното или се разпространява там и котката заразява хората – няма такива данни. Не си пускайте или убивайте животните“, подчерта той.

Запитан относно растящият брой на лабораториите у нас и тяхната надеждност, Кантарджиев обясни, че всички лаборатории работят по един стандарт и се сертифицират два пъти годишно.

Той подчерта, че в България има над 400 места, които правят микробиологични и вирусологични изследвания.

За сравнение Кантарджиев даде Германия, където лабораториите са 140, но те осигуряват PCR диагностика от няколко стотин хиляди излседвания на седмица. 

У нас лаборатории, които извършват PCR диагностика има на няколко места.

В София те са във Военномедицинска академия, Националната референтна лаборатория и едно частно заведение.

Предстои да бъдат открити лаборатории в „Пирогов“, база „Лозенец“ и към Столичната здравна инспекция.

Подобни лаборатории има в Стара Загора и Варна. В една от болниците в Плевен също ще има такава диагностика, обясни Кантарджиев.

Кантарджиев подчерта, че обикновено вирусът преживява по гладките повърхности, защото попада там чрез капките, които хората отделят при кашлица и кихане.

Той допълни, че на круизния кораб „Даймънд Принсес“, на който бяха заразени много хора, вирусът се е разпространил през въздухопреносната ситема, която е свързана с всички помещения.

„Всяка повърхност трябва да се гледа като потенциално заразена с COVID-19. Важно е да си мием и дезинфектираме ръцете. Трябва да си пазим устата и очите, защото вирусът влиза именно от там“, продължи той.