С 52 гласа „за“ от 55 гласували досегашният ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) проф. дн Ирена Петева е избрана за ректор на висшето училище. Тя ще е ректор за втори четиригодишен мандат, съобщават от учебното заведение.

Доц. д-р Константин Казаков е новият председател на Общото събрание на УниБИТ, който приема поста от проф.д.ик.н. Стоян Денчев – дългогодишен ректор на университета.

Доц. Казаков се обърна към проф. Денчев, за да го покани да остане в президиума на Общото събрание и това бе първата стъпка за прилагане на практика на приемствеността в управлението на УниБИТ като ефективен инструмент за стабилност и успех на висшето училище и постигане на по-високи резултати, разказват още от екипа на университета. 

Проф. Денчев е и председател на Съвета на настоятелите на висшето училище, в чийто състав влизат проф. Богдан Угърчински – бизнесмен, д-р Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, проф. Петър Стефанов – председател на Централния кооперативен съюз, акад. Кирил Боянов, г-н Георги Йорданов –  бивш министър на културата, Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон и Габриела Кръстанова - представител на Студентския съвет. 

Общото събрание на УниБИТ е избрало и нов състав на Академичния съвет. Съгласно Закона за висшето образование и Правилника за дейността, на първото си заседание членовете му са дали гласа си в подкрепа на новите зам.-ректори: проф. д-р Тереза Тренчева – по научноизследователската и международната дейност, и проф. д-р Иванка Павлова – по научната дейност.