Отново у нас се появи съмнение за случай на неизяснения вирусен хепатит при деца.

„Има съмнение за такъв случай, вероятен случай има, но няма как да бъде потвърден. От определенията на СЗО и на Европейския център за контрол на болестите няма такова определение за потвърден случай“, каза за bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите ѝ става въпрос за остър хепатит при деца, при който не се доказва етиология. Тоест не се свързва с някакъв вирусен причинител.

В Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) са изследвали проба на дете, което е било хоспитализирано в болницата в Дупница, а след това преместено в Инфекциозна болница в София. Резултатът – няма установен нито един от хепатитните вируси.

Симптомите на детето обаче отговарят на определението за остър хепатит. Трансаминазите са били завишени.

„Става въпрос за дете от Инфекциозна болница, което се премества там след хоспитализиране в болницата в Дупница и основно развива респираторна симптоматика“, обясни проф. Христова, допълвайки, че то не е имало жълтеница, в добро състояние е и е било изписано.

„Но тъй като отговаря на определението, то се взима предвид и ще бъде официално съобщено в европейската система за докладване на такива случаи“, допълни директорът на НЦЗПБ.

Кое е новото в симптоматиката на този хепатит?

По думите на проф. Христова в много от случаите този хепатит е безсимптомен. Няма болки, няма жълтеница.

В някои от държавите, където са докладвани тези случаи, в около 10% от случаите е протекло с остра чернодробна недостатъчност. Това е наложило трансплантация на черен дроб. Това обаче са редки случаи.

„Хепатитите засягат всички възрасти, но специално за този остър хепатит с неясна етиология се обърна внимание за разпространени при деца. Няма доказана епидемиологична връзка между децата. Тъй като причината не е ясна, не е ясно и съответно как се предава“, поясни проф. Ива Христова.

Хепатитите имат свои протоколи за лечение, които се следват. Тъй като няма установен вирусен причинител, не се дават антивирусни средства. Всички други схеми за лечение – както за възрастни, така и за деца, се прилагат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!