Унищожаването на монопола в здравната каса трябва да стане по естествен път, а не с административни актове, заяви кардиохирургът от болница „Св. Екатерина” проф.Генчо Начев.

„Нищо с административен акт, което е наложено, след това не е просъществувало”, коментира професорът в студиото на „Лице в лице”. Той се съгласи с изказването на здравния министър Петър Москов, че не трябва да демонополизира здравната каса. Според него на първо място трябва да се даде възможност на няколко каси да започнат да обслужват извънболничната помощ, а след това в рамките на две-три години да се види кои от тях ще могат да разполагат с достатъчно офиси и подготвени кадри в цялата страна.

„Имаме една каса и върху нейната дейност не можем а извършим контрол, а какво остава за десет каси”, добави още той.

Проф. Начев изрази несъгласие по отношение на предложението на Българската социалистическа партия да се премахне въведената наскоро реформа за влизане на болница с пръстов отпечатък. Според него тя е полезна и ефективна и причина за дългите опашки, от които се оплакват в някои болници, е липсата на организация. Освен това той смята, че е необходимо време, за да се усети дали реформите на Петър Москов са били успешни или не.

„Във всички случаи трябва да има метод, който да регистрира болните и който да им дава някаква възможност за контрол, защото когато говорим че касата се източва и на хората се искат нерегламентирани плащания, има две страни. Ако искаме да се борим с това, самите потърпевши трябва да бъдат активни и да дадат сигнал”, призова кардиохирургът.

Една от другите реформи, които той подкрепя е това да има съучастие на пациентите или на здравноосигурените в заплащането за здравните услуги, като за социално слабите трябва да има фонд от държавата, който да плаща за това съучастие. По думите му това би имало регулиращ, контролен, но и самодисциплиниращ характер.

„Когато знаеш, че трябва платиш допълнително, ще помислиш с какво се храниш, как ще се движиш, какъв начин на живот ще имаш, колко стрес можеш да понесеш и т.н.”, коментира Начев.

В заключение той сподели, че според него пациентите ще станат по-доволни от здравеопазването, когато отношението към самите медицинските кадри е по-добро и милосърдно.