Проектокабинетът "Трифонов" не получи подкрепата на нито една партия, която влиза в 46-ия парламент. Отрицателни позиции изразиха всички политически сили, без ДПС. Финансови експерти пък посочват липсващото в приоритетите и програмата на "Има такъв народ".

Според тях по-важното при представените приоритети е това, което липсва. Те са в две посоки - доходи и съдебна реформа.

Снимка: bTV

В предизборната програма на партията е записано, че данъчно осигурителната тежест ще намалява - иначе казано повече пари ще останат и при хората, и при бизнеса. Пише и за въвеждане на семейно подоходно облагане и необлагаем минимум.

Защо тези обещания липсват в приоритетите на правителството не е ясно? При приоритетите на проектокабинета нямаше и коментар за пенсиите.

Снимка: bTV

Сред предизборните обещания фигурира това за по-добро управление на частните пенсионни фондове, което според синдикатите обаче означава и по-рисково управление на парите на гражданите в тях.

Синдикатите настояват в програмата да има актуализация на пенсии и минимална заплата, вместо концесии на магистралите.

„Това означава, че за да стигнем до морето, ще трябва да платим няколко десетки лева в едната посока“, обясни Ваня Григорова, КТ „Подкрепа“.

По информация на bTV икономическият екип на сегашното служебно правителство е отказал да се включи в състава на проектокабинета на ИТН и заради идеите за концесиониране. Също заради непредвидени пари при нова COVID вълна и средства за пенсии. В настоящия бюджет вече няма пари за 50-те лева допълнителни плащания.

„Те казват, че според тях държавните финанси трябва да бъдат укрепени, докато за новопредложеното от Слави Трифонов правителство това не е така, което означава, че това правителство, което се предложи, ако бъде прието всъщност, ще доведе до по-малко приходи в държавния бюджет и съответно затягане на социалните разходи“, коментира Григорова.

Сред приоритетите на Трифонов липсват икономическите мерки, отчитат експерти.

Снимка: bTV
„Съдебната система и контролната система - това са двете, които биха гарантирали дългосрочен ръст, инвестиции и работни места. Те искат предвидима среда. Ако вие може да съсипете един бизнес, както се случва и след това да не го докажете в съда 7 години, това създава несигурна среда. Преди да стигнете до специализирания съд има много контролни органи, у които е могло да си свършат работата“, коментира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Идеята за съкращаване на държавната администрация е добра, но по-важното да работи както трябва, посочват експертите.

Попитахме ИТН дали се планира преструктуриране на МОСВ, след като не беше посочен министър за ведомството, но до момента нямаме отговор. Без отговор е и въпросът кой ще отговаря за еврофондовете.