Проектите за модернизация на армията ни ще бъдат внесени за одобрение от правителството и парламента следващата седмица, каза военният министър Красимир Каракачанов.

Днес шведската компания СААБ, класирана на първо място в конкурса за нов изтребител, заяви, че очаква преговорите да започнат в края на лятото.

Изтребителите „Грипен” бяха класирани на първо място от военновъдушните сили и офертата на Швеция беше одобрена от служебното правителство. Сега се очаква новият кабинет да се запознае в детайли и да изпрати официален отговор към шведската страна. Досега такъв няма.

Пред бТВ Красимир Каракачанов обясни, че ще влезе в контакт с представителите на шведската компания до края на лятото.

„До момента процесът е  много прозрачен и върви професионално. Решението зависи от българското правителство. Ако зависи от нас, договорът ще бъде сключен до края на годината. Срещали сме с представители на правителството, но за класирането научихме от българската преса”, коментира Магнус Луис Олсон, директор за Европа в СААБ.

„Преговорите с правителства са дълъг процес. Правителството е ново, има нужда да се запознае с решението на служебния кабинет. Ние осъзнаваме това, но очакваме, че в рамките на разумен период до края на годината ще бъдем поканени на разговори. Под каква форма ще продължи процесът, ние не знаем. Очакваме след лятната ваканция да ни поканят на разговори”, каза и Красимира  Стоянова – вицепрезидент на СААБ за Централна Европа.

Първите четири от общо осемте самолета ще могат да бъдат доставени до 18 месеца след подписването на договора, а ще са в пълна оперативна готовност до три  години от покупката. Изплащането може да е разсрочено.

Вече стана ясно, че българското правителство ще иска плащането да се разпредели през годините, за да има средства и за корабите и за бронираните машини на армията.

Проектът за нов изтребител стига до фаза преговори с класиран кандидат за първи път в последните 15 години.

Служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, взе решение на последното си заседание да одобри протокола за класиране на офертите – с шведската на първо място. Служебният премиер Герджиков беше категоричен, че това не предрешава нищо.  

До момента обаче кабинетът „Борисов”, който иска да даде старт и на проекта за бронираните машини за пехотата, за да върви модернизацията и на трите вида въоръжени сили, не е обявил дали ще се съобрази с тази препоръка.

Решението на комисията от експерти се проучва, а бавенето на процеса създаде напрежение между президента и премиера.

Министър-председателят дори обяви, че изтребителната авиация може да ползва още 11 години старите руски МиГ-29, а президентът контрира, че ежедневната смяната на приоритетите в модернизацията не е в интерес на националната сигурност.

На Консултативния съвет за национална сигурност беше постигнато съгласие да се направят точни сметки до края на месеца какви средства ще са нужни за модернизационните проекти в армията.

Снимка: bTV

Военният министър вече подготвя тези разчети, съобщи самият той пред bTV. Той се стреми плащанията по проекта за новия изтребител да бъдат разсрочени в по-дълги срокове, за да има финансов ресурс за решавана на проблемите и на флота и на пехотата.

За целта ще трябва да се прегласува решението на Народното събрание от преди години, когато бе одобрен инвестиционен разход от 2,3 млрд. лв. за купуването на осем изтребителя и построяването на два кораба за флота, така  че с разсрочване във времето да се осигурят средства и за бронираните машини на пехотата, и за увеличаване на възнагражденията за хората под пагон.  

Проблемите на авиацията отново излязоха на преден план след катастрофата с военноморския хеликоптер „Пантер” миналия петък. Тогава президентът Радев обясни, че съпътстващата причина за инцидента, при който загина майор Георги Атанасов, е, че българските пилоти летят пъти по-малко от  останалите си колеги в НАТО.

Вижте още във видеото: