Двойно по-голям капацитет на граничен пункт "Кулата" след реконструкцията му. Това обеща министъра на вътрешните работи Младен Маринов по време на изнесеното заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Петрич.

Вместо сегашните 4 трасета на вход и изход, те ще бъдат 8. Ремонтът на пункта трябва да завърши в средата на следващата година. 

„Сега действаме само в една посока, разделено на две, тоест в момента имаме по четири трасета на вход и изход, представете си тези осем трасета да са само на изход, т.е. ще имаме два пъти капацитета на граничния пункт. Това, което можем да направим е да пуснем още едно трасе, за да се съобразим с обстановката в момента, тъй като на вход имаме по-голямо натоварване”, предложи главен комисар Светлан Кичиков, директор на ГД „Гранична полиция”.

Снимка: БГНЕС

„Разширяването на пункта ще даде възможност съвместните проверки да се извършват на наша територия, проблемът не е мостът на самата граница, а малкото трасета, в които се обработват автомобилите. Идеята на новия пункт е да се разделят потоците – товарните автомобили от едната страна, а леките от другата”, каза министър Маринов.

По-рано община Петрич изпрати писмо да МРРБ, МВнР и Агенция „Митници”, с което иска съдействие за разширяване сега съществуващите трасета на вход от България към Гърция. Общината е актуализирала ПУП-а от 2014 г., и иска строеж на две платна към ГКПП „Кулата”, както и разширение на платното за вход в България.

Главен комисар Светлан Кичиков обясни, че пътят, за чието разширяване настоява Община Петрич, е извън зоната на граничния контрол. „Там трябва други държавни структури да се разберат за това платно. С кмета на Петрич вече сме говорили по този въпрос, но те трябва да направят други контакти. Гранична полиция не е институцията, която трябва да „отпуши” това второ платно”, каза още гл. комисар Кичиков.

В момента се ремонтира и един от кантарите, което води до опашки на тежкотоварни автомобили. Властите обясниха, че няма как празните камиони да не минават през кантара, защото рискът в тях да има наркотици е голям.

„Кой може да каже дали е празен, нали всичко трябва да минава през. Първата цел е сигурността и гарантиране на бюджета, така че извиняваме се на някой, ако трябва да чака, но в крайна сметка това се прави за всички”, каза министър Маринов.