С 10 лева по-ниска да бъде цената на годишната винетка от 1 януари следващата година. Това предвижда проект за новите такси по пътищата, публикуван за обсъждане от регионалното министерство.

Така вместо сегашните 97 лева, шофьорите ще заплащат по 87.

Намаление се предвижда и за другите видове винетки.

Снимка: btvnovinite.bg

Така уикенд винетката ще стане 9 лева, при 10 лева сега. Седмичната поевтинява с 2 лева и ще струва 13, а месечната – с 3 лева и ще струва 27 лева.

Тримесечната – със 7 лева и ще се продава по 48.

Проектът предвижда и въвеждане на тол такси за камионите, когато се движат по второкласните републикански пътища.

Още от 1 юли тази година се предвижда актуализация на размера на тол таксите за пътни превозни средства над 3.5 тона и тол таксуване за пътищата втори клас. 

Според публикувания за обществено обсъждане проект тежкотоварните превозни средства ще трябва да заплащат тол такса в размер между 4 и 43 стотинки на километър според вида на автомобилите и класа пътища.

Автомобилите между 3.5 и 12 тона ще плащат между 4 и 7 стотинки за километър по второкласни пътища. За преминаването по първокласни пътища ще плащат между 6 и 9 стотинки, а за автомагистрала - между 10 и 13 стотинки. Автомобилите над 12 тона, които са с 2 или 3 оси, според екокатегорията си ще плащат между 19 и 23 стотинки за второкласен път, между 22 и 25 стотинки за преминаване по първокласен път и между 26 и 30 стотинки за магистрала.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!