В цялата страна продължават проверките на къщите за гости, строени с европари. Днес инспектори от Министерството на земеделието бяха в село Гургулят.

Снимка: btvnovinite.bg


Преди 10 години Николина Миланова е построила в село Гургулят „Алексиевата къща”. Кръстила я на баща си и кандидатствала за финансиране. От близо половин милион лева получила около 250 хил. лв. Сега се надява на още 45 хил. лв, за да оправи отоплението на сградата.

„Искам да сменя котлето, което изгаря по два кубика на ден и ми е трудно и да си сменя бойлерите също”, заяви Николина Миланова.

Хотелът може да сабере до 20 души – има 6 стаи и 3 апартамента. От Министерството на земеделието днес дойдоха на внезапна проверка.

Снимка: btvnovinite.bg


Целта на проверката е да установи дали парите са използвани за построяване на къща за гости или за лични нужди. Два часа по-късно стана ясно, че Николина Миланова е работила по правилата. Средно има по 25 нощувки на месец.

Проверен беше и хотел в Берковица, който кандидатства за обзавеждане и оборудване за 134 хил. лв. Собствениците искат да пуснат в експлоатация кухненски блок и джакузи. Хотелът е изграден преди двайсет години и до момента не е ползвал средства по никакви проекти.

В района на Берковица беше проверен и скаутски лагер, който очаква субсидия в размер на 148 хил. лв.

Проверките продължават и през следващите дни. Ще бъдат обходени 14 обекта, поискали ново финансиране за подобряване на туристическата си дейност.