Протести на превозвачи се проведоха в цялата страна. В Бургас се стигна до напрежение, а в София превозвачите поискаха оставката на транспортния министър.

Днес те не успяха да стигнат с камионите и автобусите в центъра на столицата, но бяха категорични, че ще отстояват исканията си, а именно - компенсации заради високите цени и отпадане на биодобавката за горивата, както и временен мораториум и пълен одит на тол системата. Представители на бранша и транспортните фирми преминаха и в шествие по централните софийски улици.

Малко след 8 ч. превозвачите докараха тировете и автобусите на "Цариградско шосе" и поискаха държавата да ги чуе.

Напрежение беляза протеста в Бургас. Стигна се и до сблъсък, след като камион на куриерска фирма се опита да пробие блокадата.

В Пловдив над 300 камиона бяха паркирани на шестте изходни артерии на града.

В Плевен колона от десетки камиони, автобуси и таксита затрудни движението по първокласния път над града.

Превозвачи от Ямбол и Сливен се отказаха от първоначалните си намерения да изкарат камиони и автобуси на магистралата, а около два часа продължи шествието на недоволните в Стара Загора. Протестиращи се събраха Велико Търново и Габрово.

Превозвачите не останаха доволни дори от анонсирания пакет помощи от правителството.

„Нито една мярка от пакета, който чухме, не кореспондира с исканията на превозвачите. Тези мерки по никакъв начин няма да дадат отражение върху транспортната услуга, нито върху превоза на стоките“, каза Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Междувременно главният прокурор съобщи, че сдружения на превозвачите са подали сигнал за различни нарушения до Върховната касационна прокуратура.

А по обед протестиращите се прехвърлиха под прозорците на властта и поискаха оставката на транспортния министър.

Голяма част от бизнеса отказа да се присъедини към днешния протест, тъй като бяха постигнати договорки с правителството за компенсации за скъпия ток.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!