Спасителни екипи продължават да издирват затрупани хора сред руини на сгради в района на железопътната гара в Хитрино, където днес сутринта се взривиха цистерни с пропан-бутан и пропилен.

Пожарникари продължават да обливат и охлаждат цистерните, тъй като една от тях още гори, коментира пред БТА Пламен Петров от Българския Червен кръст (БЧК) в Шумен.

Същевременно в УМБАЛ-Бургас обявиха извънредна кръводарителска акция заради пострадалите при взрива. От бургаската болница призовават всеки, който иска да помогне за спасяването на човешки живот, да се включи в нея.

При пациенти с изгаряния са необходими големи количества кръвни продукти, затова решихме да помогнем, каза директорът на болницата Георги Матев.

Извънредната кръводарителската акция се провежда днес до 18 ч. , както и утре от 9 до 15 ч. часа в Отделението по трансфузионна хематология (Кръвния център), на първия етаж на ДКЦ 1.

Освободени са резерви от кръв и кръвни продукти – 140 единици са на разположение на лекарите във Варна и Шумен. Няма недостиг, но благодаря на гражданите, които са откликнали на призивите за кръводаряване, каза по-рано здравният министър в оставка Петър Москов.