Тревожна здравна информация. Продължават да се увеличават заразените с морбили у нас. Към днешна дата техният брой е над 700.

В сравнение с миналата година увеличението е повече от 40 пъти.

Само за последната седмица броят на носителите на инфекцията у нас е нараснал с 56 души, така заразените вече са 752-ма. Най-тревожна остава ситуацията в София, където са 2/3 от болните. Висок остава и броят на заразените в Благоевградска област, от където тръгна заразата.

Достигаме и броя на болни от морбили в САЩ, където има 880 заразени в 24 щата, а населението у нас е 44 пъти по-малко.

Епидемията от морбили пламна от вътреболнична инфекция в Разлог. Много от заболелите са от село Баня. Според местните заразата е овладяна.

Вирус на морбили е открит в 11 области в страната. А причината за епидемичния взрив е големият брой неваксинирани деца.

Снимка: bTV

"Това е заболяването с най-висок индекс, той е над 90, което значи, че един болен среща 10, ако те не са имунни, 9 от тях се разболяват. Очевидно при нас има такива джобове от неимунизирани деца, предимно в ромските махали и население", заяви доц. д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение на "Инфекциозна болница.

Снимка: bTV

В инфекциозна болница в София има 27 пациента. Всички неимунизирани.

"Морбили е заболяване, което винаги може да тръгне наопаки и общо взето статистиката показва, че 1 на 1000 случаи нещата тръгват лошо и може да загине", каза доц. д-р Атанас Мангъров.

Снимка: bTV

От Здравното министерство припомнят, че имунизацията е задължителна. Извършват се и проверки за установяване на пропуски сред посещаващите училища и детски градини.  

За последния месец в София са имунизирани над 700 деца, и са съставени близо 40 акта, както на родители, така и на общопрактикуващи лекари.