Продължава протестът на зърнопроизводителите в цялата страна. Протестиращите настояват да бъде наложено вето върху вноса на стоки със селскостопански произход от Украйна.

Вчера протестиращите се срещнаха с президента и ресорните министри. От разговорите им стана ясно, че България започва разговори с още седем държави за промяна на европейския регламент за вноса на стоки от Украйна.

Обмислят се и входни такси на граничните пунктове за украинска продукция. Междувременно се подготвя и протест на лозарите.

Въпреки този резултат, зърнопроизводителите планират най-продължителната пътна блокада и шествие в посока „Дунав мост“ 2. 

„Ние ще продължим нашите протестни действия, защото смятаме, че резултатът трябва да бъде много по-бързо и европейските чиновници да вземат спешни мерки. Сеитбата на пролетните култури е невъзможно да се отложи с месец или два. Нашите складове остават пълни и ще настояваме за пълна забрана на вноса на зърно и други земеделски продукти от Украйна“, каза Жечко Андрейски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите.

„През 2021 г. са вкарани 36 000 т, а през 2022 г. отиваме на 943 000. Този слънчоглед влиза, защото преработвателните украински мощности са блокирани поради войната и не могат да го преработват и идват тук“, каза Петър Пешев.

Стигна се до блокади по границите при село Кардам и Русе.