Продължава битката с огромното свлачище, което затвори пътя между Смолян и Мадан. Въпреки забраната, пешеходци продължават да минават между скалите с риск за живота си.

11 села останаха откъснати от града. До тях са затруднени доставките на хранителни продукти и е ограничен достъпа до медицинска помощ.

Преминаването с автомобили е невъзможно, опасно е дори за пешеходци, защото всеки момент може да падне скала.

Въпреки това, десетки жители от близките села, с риск за живота си, преминават през опасния участък по няколко пъти на ден, за да стигнат до работните си места в Смолян.

Екипът на bTV реши да провери колко време отнема пътуването по обходния път от селата до града – 51 км. повече и един час допълнително.

Пътят е стръмен, с множество завои и дупки по асфалта, така че на повечето места не може да се кара с повече от 40 км. в час.

Товарните коли вече могат да ползват обхода пред Смилян – Рудозем, а леките в посока Полковник Серафимово – Рудозем.

Същевременно процепите в скалите се увеличават с всеки изминат ден.

„Процепите, които са се образували в момента, се увеличават всеки ден. Имаме възможност през GPS-технологията да наблюдаваме движението и на стълбовете, които носят електрозахранването. Радостен е фактът, че сме спрели и сме взели всички допълнителни мерки към този момент”, обяви Адриан Петров, зам.-областен управител на Област Смолян.

Геолози предупреждават за още свличания.

Бизнесът предупреди за фалити, защото вече търпи загуби заради невъзможността да транспортира през пътя стоки и услуги.

Утре там пристигат геолози от София, за да обследват свлачището и да направят проект за започване на укрепителни мероприятия по него.