Сериозен проблем, свързан с болниците у нас. Над 20 лечебни заведения все още не са разкрили ТЕЛК комисия на своя територия, въпреки че законът ги задължава да го направят.

След влизането в сила от тази година на промените, общият брой на комисиите към момента е 120.

От здравното министерство изтъкват като трудност намирането на лекари, които да работят в тях, а някои медици дори изразяват категорично нежелание.

Основният мотив за това са ниските възнаграждения - около 1200-1300 лв. месечно, които са в пъти по-ниски от възнагражденията на лекари в други направления на здравеопазването.

Затова от ведомството предлагат увеличение на стимулите за предсрочно произнасяне по ТЕЛК от 60 на 100 лева.

Заради онкологично заболяване, Георги се явява за втори път на ТЕЛК.

„Предното решение ми го бавиха 5 месеца. През този период живееш както можеш. Казаха, че комисията е претрупана с работа“, казва, той.

 

Преди влизането в сила на промените по-рано през годината забавените експертизи са над 34 хиляди, като срокът е различен - от няколко месеца до 4 години. Предсрочно произнасяне има по едва 1/3 от случаите.

От около 2 месеца работят двата ТЕЛК- а в болница Лозенец. По-голям поток от забавени експертизи е имало в началото.

„Случаите са доста, над 30 за миналия месец - не са специализирани, каквито са членовете на комисията, има казусни - но хубавото е, че става въпрос за комисии, които са с повече хора,  с повече опит, така че успяваме да се справим“, казва д-р Йордан Христов, председател на ТЕЛК в УМБАЛ „Лозенец“.

Лекарят смята, че увеличеното възнаграждение ще е от помощ - в момента комисията получава между 40 и 60 лв. на случай, които се разпределят между тримата ѝ членове.

„Не може да се сравни със заплата, която лекари взимат в болниците, като не се занимават с медицинска дейност“, обяснява още д-р Христов.

Други болници не биха могли да разкрият комисии дори и с предвиденото увеличение. Например - тази в Чирпан.

„Няма просто кой да работи. Един път няма лекар, които се занимават с медицинска дейност, втори път опитни лекари, които да поемат този тип експертна дейност“, казва д-р Неделчо Тотев, директор на МБАЛ-Чирпан и председател на сдружението на общинските болници.

Срещу промените общинските болници са възразили още в началото, но становището им не било взето предвид - а сега част от тях вече съжаляват, че са разкрили ТЕЛК-овете.

„Имат си ред съображения, които не могат да преодолеят - поради ниска квалификация, че пациентите нямат досег с комисиите ,и ред други неща, които стъписват лекарите“, казва д-р Неделчо Тотев.  

Все пак от здравното министерство очакват промените да подобрят достъпа до ТЕЛК, а комисиите да работят в срокове, по-кратки от тези по закон.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK