В разгара на сезона, когато Слънчев бряг е пълен с туристи, проблемите с канализацията станаха нещо обичайно. Докога в най-големия ни курорт туристите ще се къпят в море, в което се изливат фекални води?

От началото на седмицата десетки зрители на bTV потърсиха помощ от екип на медията. Твърдят, че хотелите са наводнени, а миризмата на отходни канали - непоносима.

„Просто като завали един дъжд, всичко става вода. Каналите връщат всичко, избива навсякъде”, оплаква се Диян Димитров, летовник.

Повечето хотелиери крият за проблема, за да не прогонят туристите. „Не искайте от мен да кажа, че от канализацията излиза в разгара на туристическия сезон покрай хотелите, но проблем определено има поради факта, че две предприятия с държавно участие тероризират всички нас”, коментира Веселин Налбантов, хотелиер.

За хотелиера виновни са акционерното дружество „Слънчев бряг”, което е собственик на канализационната мрежа, и ВиК-Бургас, което експлоатира каналите.

„Проблемът е в определени часове, когато туристите използват най-много вода в курортния комплекс и проблемът свежда до това - нарушения дисбаланс между хотелски комплекси, заведения за бързо хранене и всички обекти, които оперират на територията на комплекса”, обяснява обаче Златко Димитров, изп. директор на „Слънчев бряг” АД.

И въпреки, че това се случва всяко лято, години наред управниците се позовават на едни и същи цифри - капацитетът на пречиствателната станция е за 50 хиляди души, а в курорта почиват между 250 и 280 хиляди.

„Мащабното строителство, което се развихри в Слънчев бряг, Влас и селищата в този регион е такова, че самият капацитет не стига”, заяви Димитър Гюров, говорител на ВиК-Бургас.

И докато строителството на хотели не спира, това на разширяване на капацитета на пречиствателната станция буксува. В края наминалия месец започнаха строителните работи край Равда, но обещанието е, че проблемът ще бъде решен в рамките на цели две години.