Законът задължава Националната агенция за приходите да пази отговорно данните ни. 

20-годишен мъж е задържан и обвинен за източването на данните на над 5 милиона българи от Агенцията за приходите. Той е познат от предишен пробив на сайт на друга институция, а премиерът го определи като "вълшебник" с мощни онлайн познания. 

Според Българска Асоциация по киберсигурност добра защита от хакери се постига в три стъпки. На първо място чрез тестове за пробив, които показват слабите места, даващи достъп на хакери до системата

Самият трафик в мрежата на съответната компания или държавна институция трябва да се следи от постоянен център за мониторинг

И на трето място - има специализиран софтуер за компютърна криминалистика, който се използва в случаите, когато предишните два сегмента, все пак са били компрометирани.

Определеният от премиера като вълшебник с мощни онлайн познания хакер всъщност не е имал кой знае какви способности, категорични са експертите, с които разговаряхме. По думите им причина за теча на данни е нивото на кибер защита на НАП. Всеки първокурсник минал няколко курса би се справил с такова нещо, смятат те.

Снимка: btvnovinite.bg

През миналата година правителственият център за компютърни инциденти е тествал надеждността на системите на НАП. Инспекцията е извършена чрез наблюдение, проверка на документи и интервю със служителите.   

На този етап от приходната агенция не отговарят на въпросите ни кога е проведен последният тест и какви са резултатите от него.

И още - вероятно данъчните не са използвали софтуеър за проследяване на трафика от и към собствените си сървъри. Според специалистите при нормално функционираща система за мониторинг, такива атаки се засичат за минути. 

Ако се установи конкретна вина на някой от експертите в НАП, той ще понесе отговорността си, заяви финансовият министър.

От НАП успокояват, че пробойната в системата им е запушена.