Съдебната сага по делото „Октопод” приключи след осем години на скандали, обрати и произшествия. Съдът призна Алексей Петров за невинен по всички обвинения. Бившият съветник в ДАНС беше показно арестуван през 2008 година като лидер на престъпна група за рекет.

Години наред държавата ни се отчиташе в Брюксел с делото „Октопод” и го даваше като пример за това, че успешно се бори с мафията. Днес обаче стана ясно, че Октопод изобщо няма.

Преди 8 години в Съдебната палата започна процесът „Октопод”. Подсъдимите бяха с много тежки обвинения за участие в организирана престъпна група, която рекетирала, изнудвала, заплашвала. Съдът обаче днес успя да намери за доказани само едно от обвиненията и то само към двама от подсъдимите – става дума за случай с един единствен бизнесмен, който получавал заплахи. Така, само двама от подсъдимите получиха условни присъди по делото „Октопод”.

Хронология на сагата „Октопод” през годините:

На 10 февруари 2010 г. в дома си в София показно е арестуван Алексей Петров, бивш служител в Специализирания отряд за борба с тероризма, бивш съветник в ДАНС.

Прокуратурата обвини Петров като лидер на престъпна група за рекет и проституция. Самият той обаче тогава заяви, че делото не е криминално, а политическо.

Обвиненията няколко пъти се преправяха в годините и, когато процесът започна в Софийския градски съд, много от свидетелите срещу Алексей Петров бяха разпитани.

„Каза, че ще ме изгори жив, ще ме размаже. Това е, то е записано в протокола. И то няколко пъти повтори. Какво друго да си помисля, че ще ми се случи”, коментира свидетелят по делото Валентин Шотев.

Заплашвал ли сте го, както той каза в залата, а също и пред нас?
– Силните хора никога не заплашват.

За двама магистрати процесът се оказа последен в кариерата им. Прокурорът Светозар Костов беше наказан и напусна държавното обвинение след серия дисциплинарки, а съдията – скандалноизвестната Румяна Ченалова беше отстранена от Висшия съдебен съвет. Така делото попадна от градския в Специализирания съд.

При новия старт на процеса се разбра, че с двама от основните свидетели са се случили инциденти – Пламен Устинов пострадва при битов скандал – той е посечен с брадви, а Георги Цветанов самокатастрофира и загива.

И при двамата няма данни за някаква външна намеса, лица или предмети, които да са помогнали.

Днес, след присъдите, подсъдимите не пожелаха да коментират. От прокуратурата не коментираха дали ще протестират присъдите.