Вълна от реакции след информацията, че Русия издирва разследващия журналист Христо Грозев. Към момента Министерството на външните работи запазват мълчание.

Руският посланик в България да бъде незабавно извикан и да обясни защо журналистът Христо Грозев е обявен за издирване, поискаха от ГЕРБ.

Снимка: Редакторски екип

„Настояваме българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев. България не трябва да подминава случая с Христо Грозев с мълчание“, посочват от партията.

Реакция дойде и от „Продължаваме промяната“, които искат още в първия работен ден на Народното събрание да бъде извикан за изслушване външния министър в ресорната комисия.

„Русия обяви за издирване български гражданин - Христо Грозев. Без да уточнява за какво, Кремъл го обвини по член от Наказателния кодекс“, написа в профила си в социалните мрежи Даниел Лорер от формацията.

Снимка: Редакторски екип

Обяснение от Елеонора Митрофанова поиска и депутатът от „Демократична България“ Божидар Божанов.

„Със сигурност Кремъл не харесва Грозев след множеството разкрития за операциите на агенти на руските служби в Европа, но на такова действие трябва да се реагира остро“, написа още Божанов.

Снимка: Редакторски екип

ДПС заявява, че българската държава категорично трябва да защитава своите граждани и настоява за изясняване на случая с журналиста Христо Грозев. Това пише председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в страницата си във Фейсбук.

"Външният министър трябва да реагира незабавно. Защитата на основните свободи и граждански права, правото на отстояване на обективна журналистическа позиция са едни от основните приоритети на ДПС и ние няма да спрем да изискваме държавните институции да бъдат активни", се допълва в позицията.

ДПС, като част от европейското либерално семейство, ще настоява за обща европейска позиция по случая, се посочва още в позицията на движението.

Остра реакция дойде и от Асоциацията на европейските журналисти в България, които призоваха властите да не запазват мълчание по случая: 

„В компетенциите на Министерството на външните работи на България е да потърси информация и да протестира срещу действията пред руския посланик“.

Снимка: Редакторски екип

Христо Грозев работи за мрежата за разследваща журналистика „Белингкат“. Към момента не се уточнява в какво точно е обвинен, а само, че престъплението е по член от Наказателния кодекс на Русия.