Всеки четвърти търговец на дребно предвижда скок в цените си. Причината е, че бизнес климатът се е влошил през октомври спрямо септември, показват данните на НСИ.

Най-засегнати са търговията на дребно, промишлеността и строителството.

Само с български продукти, с извънредна работа и на минимална печалба - собственикът на малка пекарна, описва работата във времена на висока инфлация и нестабилност.

„Сега имаме ценови динамики на доставчиците. Те пък на техниките доставчици. Няма контрол на нужните продукти за изработката на всяко едно печиво. Има много монополисти на пазара, не знам държавата какъв регулатор играе. След повишението на олиото миналата година, сега то се нормализира, но има динамика при яйца и други продукти“, обяснява Пламен Петров.

Казва, че проблемите в малкия бизнес са много.

„Потребителят има много по-малък портфейл отпреди. Притиснати са, за жалост, българите и нямат същата покупателна способност като от минали години“, допълни собственикът на пекарна.

„Усещането на малкия и среден бизнес е че ситуацията се влошава и съответно те със сигурност ще са по-консервативни ще внимават повече с цените с разходите, ще внимават с наемането на нови хора от един момент нататък“, обясни Стоян Панчев, икономист.

Според него след Нова година потребителите са следващите, които ще усетят кризата по джоба си, както и търговците на дребно.