Районният съд в Шумен е наложил наказания на петима мигранти, влезли незаконно в България, съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

Присъдите са по бързи полицейски производства, започнати на 22 ноември, когато петима млади мъже, преминали без разрешение границата и са задържани на около 20 километра от Шумен.

Групата била от трима пълнолетни и двама непълнолетни мъже, които нямали документи за самоличност. Те твърдели, че идват от Афганистан и са преминали през границата на неизвестно за тях място.

Пълнолетните мъже са осъдени на по една година "лишаване от свобода", като изтърпяването на наказанието им е отложено с три години изпитателен срок. Те трябва да заплатят и глоба в размер на 200 лева.

Непълнолетните са осъдени на по шест месеца "лишаване от свобода", като изтърпяването на наказанието е отложено с две години изпитателен срок. Към него е добавено и обществено порицание.

Одобрените от Районния съд в Шумен споразумения не подлежат на обжалване и са приведени в изпълнение.

До края на деня предстои да бъдат приключени още пет бързи полицейски производства срещу други петима мъже, задържани на 23 ноември на изхода на Шумен. Те също са привлечени към наказателна отговорност за нерегламентирано преминаване на държавната ни граница. И в този случай се касае за група от пълнолетни и непълнолетни мъже без документи за самоличност, които твърдят, че са от Афганистан. Те са преминали през гръцко-българската граница на неустановено място и са били оставени край Шумен.

Районната прокуратура в Шумен от 12 до 24 ноември е постигнала бързи осъдителни присъди за общо 70 случая на нелегално преминаване през държавната ни граница.