Коалицията от неправителствени организации и "За да остане природа в България" е разтревожена от информация за приет в комисия на парламента проект за налагане на мораториум върху заповедите за премахване и забраната за ползването на незаконни строежи. Това се посочва в съобщение на организацията.

Според природозащитниците съществува огромна обществена подкрепа за опазването на българското Черноморие. "Самата БСП в края на мандата на 41-вото Народното събрание предложи да се предприемат стъпки за обявяване на природен или национален парк Българско Черноморие. Сегашното проекторешение е подкрепа за доказани закононарушители именно по Черноморието и голяма крачка назад", пише в позицията.

Предложеното решение да се направи изключения за премахване на строежи при доказано единствено жилище е безсмислено - много хора ще прехвърлят жилищата си на роднини, за да докажат, че незаконният строеж е единственото им жилище. Жилищният проблем на ромите в гетата е отделен въпрос със специфични решения, за които има практика по света. Съвсем очевидно решаването с един инструмент на всички казуси е невъзможно, смятат в "За да остане природа в България" .

Природозащитниците продължават да настояват премиерът Пламен Орешарски да закрие Министерството на инвестиционното проектиране, което според тях е източник на корупция, създаден с цел застрояване на Черноморието и планините.

Коалицията "За да остане природа в България" настоява за отстраняването от постовете им на заместник министрите на околната среда и на земеделието - Чавдар Георгиев и Бюрхан Абазов, "защото са свързани с опити за застрояване на крайбрежието на Природен парк "Странджа".