Природозащитници поискаха спиране на лифта до Седемте рилски езера. Екологичната организация WWF предупреждава, че масовият туризъм води до замърсяването и заблатяването на природния феномен.

От 2009 г. лифтът извозва около 150 000 туристи годишно до Рилските езера. Това прави защитената територия най-предпочитаното място за разходка в планината.

Екозащитници казват, че лифтът е незаконен, настояват да бъде спрян и сезират върховния административен съд. Държавните институции отговорят, че съоръжението е построено според екологичните норми и не виждат проблем в масовия туризъм.

За 10 години туристите са се увеличили драстично - от 10 000 до 15 пъти повече. Заради човешкия натиск природозащитниците от WWF предлагат министърът на околната среда да спре със заповед лифта.

Снимка: btvnovinite.bg

„Лифтът е изграден в нарушение на чл.21 т. 1 от Закона за защитените територии, който забранява всяко едно строителство в националния парк. Съществуването на горната лифтова станция и стълбовете, които довеждат съоръжението, е абсолютно незаконно“, казва Добромир Добринов от WWF.

От екоминистерството  са категорични, че законът е спазен:

Снимка: btvnovinite.bg

„Съгласно чл. 21 от Закона за защитените територии, дейностите свързани със строителство, ремонт, и укрепване на туристическата инфраструктура са допустими“.

„Законът трябва да бъде приложен в пълната си сила, в противен случай – ще изгубим езерата“, казва обаче Добромир Добринов от WWF.

С лифта могат да се возят до 700 души на час. Билетът в двете посоки е 20 лева, а част от приходите отиват и в хазната на Сапарева баня.

„Лифтът няма да спре. 24 000 лева чисти пари са за тази година, но нека не забравяме, че там има 25 работни места“, казва кметът на Сапарева баня Калин Гелев.

Снимка: btvnovinite.bg

Общината има 24% в дружеството, стопанин на лифта. Потърсихме и мажоритарния собственик – „Рила Спорт“, който отговаря за експлоатацията на въжената линия. До този момент без резултат.

А от годишния доклад на НП „Рила“ за 2019 г. става ясно, че над 270 000 туристи са посетили планината и езерата.

Тепърва ще се мислят варианти за ограничаване на туристите до Рилските езера. Сред идеите са такса на входа на парка или глоба, ако замърсяваме природата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!