Природозащитници искат ефективна присъда за собственика на „кучешкия концлагер” край Варна Веселин Лефтеров. Те настояват и за оставки в Българската агенция по храните (БАБХ), които не откликнали на сигналите им за нарушения.

Миналата седмица властите затвориха незаконния развъдник, в който домашни любимци от елитни породи бяха отглеждани в крайна мизерия и продавани нелегално у нас и в чужбина.

Днес всички кученца са прибрани в друг приют за животни, в който получават адекватна грижа и за първи път видяха слънце, чист въздух и човешко отношение.

Собственикът на развъдника Веселин Лефтеров първоначално беше задържан, но вече е на свобода. bTV потърси Лефтеров, за да чуе и неговата позиция по случая, но той не пожела да се покаже пред камера.

Природозащтиниците са събрали 9000 подписа, с които настояват за ефективна присъда.

„Сигнали срещу Лефтеров са подавани от 2012 г. насам, като всяка година има поне по един сигнал до всяка институция. Извършени са няколко проверки, включително със свидетелски показания, но без резултат”, категорична е Светла Димитрова „Анимал Хоуп”.

От БАБХ обаче твърдят друго. „Имаме само един подаден сигнал от 2013 г. Извършили сме общо 10 проверки, последните 3 от които – ефективни”, твърди Даниел Денев от агенцията.

По думите му при всяка проверка те са били възпрепятствани да влязат в имота. „Нашите правомощия стигат до вратата. Собственикът трябва да ни допусне, в противен случай нарушаваме закона”, поясни Денев.

По думите му при една от последните проверки от БАБХ са открили само 6 броя домашни любимци, които не изглеждало да бъдат гледани в мизерни условия. Животните нямали идентификация и Лефтеров получил акт само за това.

Според Николай Добрев от „Зоозащита” това доказва, че контролът, упражняван от БАБХ, е неефективен.

„Има едно съмнение, което се поражда у хората, за ефективно свършена работа. При извършени 3 проверки няма как да не бъдат констатирани предварително тези нарушения, които видяхме всички в деня на акцията”, смята той.