Изложба в чест на Боян Петров. Почит към алпинистът и зоолог, отдадоха от ръководството на природонаучния музей.

Мнозина познават Боян Петров като един от най-успешните ни алпинисти, авантюрист, обичащ предизвикателствата. Малцина обаче са се докосвали до другия му свят – науката.

Затова и от природонаучния музей излагат част от уникалните му колекции и изследователските му записки. Наред с това в Българската академия на науките отварят и книга, в която всеки може да отдаде почит към Боян Петров. 

Величка Бешкова си спомня с тъга дните, прекарани с алпиниста. „Много го обичам, аз съм му като втора родна майка. Винаги сме го посрещали и първият ден след връщането той е бил у нас. И веднъж ми каза, ако не се върна, ако се откажа да се изкача на някой връх, дали ще ни поканиш пак у вас”, спомня си тя.

Откривателят на Боян Петров в науката, доктор Петър Берон, го описва като страстен изследовател на прилепите. „Човек с изключително сила воля, за пример като човек, който преодолява всякакви трудности”, казва той.

Фоайето на музея ще бъде красено от снимки на Боян Петров още дълго време – кът, който напомня на колегите му за непримиримостта и мечтите на алпиниста.