Комисията за енергийно и водно регулиране окончателно обяви новите цени за топлоенергия. 

Предвижда се увеличението да бъде с между 2% и 9% в различните области на страната. Заедно с предишните повишения на цените, този отоплителен сезон ще бъде с между 7% и 23% по-скъп от предишния.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-голям е скокът за абонатите в Бургас, а най-малък за тези във Варна. При сметка от 600 лева през миналия отоплителен сезон - този разходът ще гони около 740 лв.

От дружеството обясняват, че въпреки увеличението, цената на топлоенергията в Бургас е сред най-ниските в страната. 

„Ако една гарсониера е плащала по 74-75 лв., сега ще е около 93-94 лв. Нямат алтернатива, с която нашите клиенти да заменят отоплението – толкова евтино и сигурно, и чисто”, коментира Христин Илиев, изп. директор на Топлофикация – Бургас.

Според регулатора хората в нужда трябва да бъдат защитени, но това не може да е за сметка на потискане на цените. Затова има модел за защита на енергийно бедните.

От КЕВР заявиха, че не е изключено през януари да има ново поскъпване на природния газ, но ако скокът е рамките на 5%, това няма се отрази на парното.

„Ще бъде предложен ръст от 6,5% -7% но КЕВР, следвайки процедурата, няма да даде увеличение над 5 %. В резултат на което, цената на парното ще бъде запазена” коментира Христо Казанджиев, експерт в БЕФ.

Пред сградата на КЕВР се проведе протест, докато комисията решаваше новите цени. Парното в Перник, Русе Сливен и Габрово няма да поскъпва – защото централите там работят на въглища