Изграждането на трети мост на Дунава и на газовите връзки с Гърция и Турция са приоритети на правителството за тази година. Министър-председателят ги представи пред работодатели на 12-та годишна среща с правителството

Бойко Борисов очерта тенденцията, че България тихо и дипломатично трябва да защити националните си интереси.

Геостратегическите играчи вече са на Балканите и са готови да инвестират, а този който инвестира, той ще има влияние, каза още Борисов.  Сред тези геополитически играчи са Турция, Китай и Саудитска Арабия, посочи Борисов. Третия мост с Румъния над река Дунав е изключително важен. Има европейски банки, които са готови да финансират проекта. Не на последно място са газовите връзки в региона и въпросът дали страната ни ще остане само клиент или ще има активна роля и ще участва в създаване на газов хъб, каза Борисов. Трябва добре да си направим сметката и дипломатично да отстоим нашия интерес като останем лоялен член на ЕС и на НАТО, подчерта премиерът. "Там където има газопроводи няма и войни. Войни има там, където няма нищо", добави той.

Политическият елит в страната смята, че трябва да докажем на ЕС, че не генерираме проблеми, а успехи и места за добри инвестиции, посочи Борисов. Мисля, че сме сред най-дисциплинираните държави и спазваме стриктно правилата. Всички, които са дошли на нашата граница, могат да видят, че мигрантската вълна е "нула". Това което предлагах преди три години вече е факт и всички са съгласни, че споразумението с Турция трябва да се подпише и с лидерите на Европа говорим по тази тема, каза още българският премиер.

Не обичам да деля Балканите на Западни и други, защото всяка страна може да предизвика напрежение и да срути усилията на всички. България и Македония дадоха добър пример, че и тук има държави, които могат да седнат да подпишат договор за добросъседство и да отворим пътя си напред, каза още Борисов.

Страната ни реално е готова за Шенген, има една държава в ЕС, която се страхува за собствената си безопасност, каза Борисов без да я назовава. Той посочи обаче, че ако Турция се откаже да задържа бежанците и България е в Шенген, те ще стигнат чак до Германия и Холандия. По думите на Борисов реално Шенгенското споразумение по сухопъпните граници не работи, а проверки се правят на всяка Шенгенска граница.

Във вътрешен план премиерът открои работата на правителството по темата "образование", административната реформа, довършването на електронното управление.