Призиви за масово гласуване, цветисти коментари и извадки от предизборните програми ни предложиха изказванията на политиците в днешния изборен ден.

Президентът Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев призоваха към голяма избирателна активност в изборния ден.

„Най-важно е днес българите да излязат и масово да гласуват. Това е не само мярката да преодолеем всеки опит за преиначаване на нашия вот, но и начинът да осъзнаем, че ако искаме да имаме легитимно правителство и парламент, ние трябва да ги направим такива с нашия глас“, заяви държавният глава.

Премиерът допълни: „Надявам се да бъде съставен кабинет, защото всичко, което говорим за бъдещето на България, зависи от един предвидим и стабилен кабинет, съставен на база на предвидимо и стабилно парламентарно мнозинство“.

Бившият министър-председател Бойко Борисов определи изборите като "тотален хаос и кражбата на века", но каза, че ГЕРБ няма да иска касиране на изборите: „Нека да завършим живи и здрави, аз съм благодарен на Господа, че ни оставиха живи, защото тези са толкова опасни, че как не ни затвориха, как не ни убиха, те са деветосептемврийци!“.

„Трябва да се направи кабинет, защото предстоят важни решения за България – приемането на бюджета за следващата година, планът за възстановяване и устойчивост, реакция на повишаването на цените с повишаване на доходите“, смята обаче Корнелия Нинова (БСП).

Христо Иванов (ДБ) подчерта: „Ние ще работим за това да се състави кабинет, но не какъв да е, а кабинет, който наистина има волята и амбицията и капацитета да направи дълбоката трансформация, от която България има нужда“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че е гласувал „за рестарт на държавността“: „Виждаме, че демокрацията е едно такова явление, което, веднъж отвоювано, не е завинаги и по много лесен начин може да се получат отстъпления“.

Правителство трябва да има и според Мая Манолова (ИСМВ): „Хората искат час по-скоро властта да се заеме с техните проблеми. Промяната всеки българин ще я усети по джоба си – в това сметките са ток и парно да са по-ниски, а доходите да са по-високи“.

Веселин Марешки от „Българските патриоти“ коментира ситуацията така: „Доста примати се опитват да се качат на клона, наречен управление на България, за да безчинстват тук, в нашата родина. Надявам се заедно с останалите българи да не го позволим“.