Еднакво ли се прилага за всички законът, когато става въпрос за защитата на децата? По тази тема дискутираха в предаването „Тази сутрин“ по bTV психологът и бивш зам.-председател на Агенцията за закрила на детето Христо Монов и певицата Кали.

Певицата отказва да плати глоба след съставен акт заради това, че 17-годишният ѝ син Георги е бил навън след 22 ч. „без придружител, който да му е роднина“.

Около 22:30 ч. Георги е бил в кола с още едно момче на неговата възраст и двама 18-годишни младежи, когато ги спира полиция, защото на зелен сигнал за завой наляво, те преминават направо. Георги е обискиран, проверен за алкохол и наркотици и задържан за 24 часа, разказа Кали. Проблемът е, че законът не е еднакъв за всички – глобяват сина ми, а оставят деца на по 14 – 15 години в 4 ч. сутринта по морето да ходят пияни и дрогирани по клубове, каза тя.

Снимка: bTV

Христо Монов коментира, че законът е еднакъв за всички, въпросът е, че в България правният нихилизъм е национален спорт.

Той посочи и че хората трябва да имат позиция и да подават сигнал, когато видят нарушение.

Полицаите не са институция, която да респектира и да ни кара да спазваме закона – каза Кали. – Всеки си мисли, е може да ги подкупи, а те превишават правомощията си. По думите ѝ, тя има информация от кухнята, според която на ден униформените трябвало да съставят по 10 акта, за да си приключат смяната. Кой ги задава и от кого трябва да печелят пари?, попита тя.

Снимка: bTV

Кали още веднъж повтори, че ще обжалва глобата, защото се чувства дискриминирана, че санкционират нея, но не и другите, примерно тези, които заливат медиите с цинични действия.

В тази връзка Монов попита защо органите все още не са се самосезирали по случая Сузанита, „която, извинявайте, но взривява и нравствените правила на държавата“. „По Закона за закрила на детето можеше и нейните родители да получат няколко глоби по 3000 лв., а не са. Свободата на словото е ценност, за която са се пролели реки от кръв, но да си показваш някои части от тялото на 14 години не е свобода на словото, а е нарушение на закона и на нормите на морала. И ако сме истинско общество, а явно не сме, би трябвало досега тази госпожица да беше табу за медиите, но тя е всеки ден там“.

По отношение на този закон (за закрила на детето, бел. ред.) полицаите имат доста работа, например да минат по жълтите павета и да видят на колко места деца пушат наргилета и други неща, каза още Монов. Когато показваме на децата си, че законът може да бъде нарушаван, всъщност им показваме да не го спазват, че може всичко да се прави. Едно общество няма перспектива, ако не спазва законите си, посочи той.

Снимка: bTV

За случая с бащата вземащ наркотици пред детето си в заведение в малките часове на нощта Монов каза: „Доколкото знам за този случай няколко пъти са се обаждали хора на 112 и накрая са били наругани. В други държави отдавна щяха да са отнети родителските права на въпросния родител. Има много мерки за закрила, вкл. настаняване в приемно семейство, извеждане в кризисен център и т. н.“.

Гостите коментираха и видеото от социалните мрежи, в което възпитателка първо пренебрегва, после дърпа дете и влачи детенце. По думите на Монов „за такова нещо в държавите, към които се стремим, вкарват в затвора. Точка“.

„Със сигурност хората в детските учреждения са прегорели, трудно е да се гледат 20 деца накуп, но когато не можеш да си гледаш работата, си вземаш отпуска. Не може хем пари да искаш да лапваш, хем да не си вършиш работата. Трябва някой накрая да отнесе сериозни санкции, за да се научат хората да спазват закона“, каза Кали.

Вижте целия разговор във видеото: