Софийската градска прокуратура приключи разследването срещу Васил Божков за криминални престъпления. Отпаднало е обвинението за участие в организирана престъпна група, но остава това за опит за убийство, опит за изнасилване и умишлено умъртвяване, както и подбудителство за убийството на Алексей Петров.

От държавното обвинение уточняват, че предстои внасяне на обвинителен акт. 

Материалите от разследването са предявени на лицата, които имат право и са поискали да се запознаят с тях и делото е изпратено на наблюдаващите прокурори.

С постановление от 29 март наблюдаващите прокурори са отделили материали от разследването и са ги изпратили съответно на Окръжна прокуратура-Плевен и Районна прокуратура–Благоевград, прекратили са частично наказателното производство, а в останалата му част същото предстои да бъде внесено в съда с обвинителен акт.

Наказателното производство е прекратено срещу петима от обвиняемите в частта относно ръководството и участието в организирана престъпна група, доколкото доказателствата за наличието на такава не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е защитимо пред съда.

От материалите по делото са отделени тези, които касаят обвинението на Васил Божков и на К. Б. за изнудване, извършено от двамата в съучастие, като отделените материали се изпращат по компетентност на ОП-Плевен, в чийто район съгласно обвинението е извършено престъплението.

Отделени са и материалите, касаещи обвинението на Веселин Б. за държане на наркотици, като същите се изпращат по компетентност на РП-Благоевград, в чиито район според обвинението е извършено престъплението.

Отделени са и материалите, които касаят обвинението на Васил Божков за подбудителство към умишлено убийство на Алексей Петров през 2015 г., което е останало във фазата на опита. Те се изпращат за присъединяването им към делото, което е образувано през 2016 г. по същия повод и което също е под ръководство и надзор на СГП.

Предстои внасяне на обвинителен акт срещу: Васил Божков за опит за изнасилване, за подбудителство към умишлено убийство на Й. Д., за подбудителство към умишлено убийство на М. В., което е останало във фазата на опита и за подбуждане към умъртвяване на Б. С., както и срещу Н. С. за извършването на умишлено убийство на Й. Д., подбудител към което е Васил Божков.

Обвинителният акт може да бъде внесен, след като изтече срокът за обжалване пред Софийски градски съд на постановлението за частично прекратяване или след като същото бъде потвърдено или изменено от съда.

„Не съм взел постановлението, не съм се запознал с него, Божков – също. Като се запозная, ще говорим за коментар“, каза адвокатът на Божков Георги Гатев.

Срещу Васил Божков има още две разследвания – така нареченото хазартно дело и делото за колекцията му с антики.