Френски авантюрист, обикалящ Европа с велосипед, беше спасен от студа във Варненско.

25-годишният Алекандър Хагенмюлер прави документален филм колаж за аматьори музиканти от цяла Европа. Затова идва и у нас, но на тръгване от Варна за Сливен при минусови температури попада в премеждие. 

„Не бях планирал да идвам в този град, но стана проблем с колелото – заради студа, спирачките и скоростите отказаха и нямаше как да продължа”, заяви Александър.

Така спасителната спирка за премръзналия французин се оказва автосервиз в Девня, където разбрал, че пътищата са затворени. 

„Размразихме колелото, той си натовари отново дисагите, беше готов да тръгва, казахме му, че няма как да стане, почерпихме го с домашно вино и суджук да се стопли”, разказва собственикът на автосервиза Йордан Янев.

Тъй като бюджетът му е 5 евро на ден, Александър помолил да спи с палатката си в сервиза. Вместо това от общината му осигурили подслон и обиколка на девненските забележителности. „Той е настанен в т.нар. кризисен център, където са обособени няколко стаи, получава храна от домашния социален патронаж”, обясни зам.-кметът на Девня Донка Йорданова. 

Велосипедистът признава, че и друг път е правил щуротии, но бил свикнал със студа, защото е от Елзас, наричан „малкият Сибир”.

След като посрещне националния ни празник тук, приключенецът ще продължи към Румъния. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!