Районната прокуратура във Враца е повдигнала обвинение на приемна майка за три престъпления, извършени от нея спрямо непълнолетно момче, настанено в дома ѝ.

58-годишната жена ще бъде съдена за закана с убийство, нанасяне на телесни повреди и изтезания, съобщават от държавното обвинение.

Жената преминала курс за професионален приемен родител и била утвърдена за такъв със заповед на директора на институция за социално подпомагане във Враца.

През юли 2017 г. в семейството на жената било настанено 10-годишно момче. Тя му купила дрехи, предоставила му отделно легло.

Не след дълго започнала да възлага на детето различни задачи – плевене на градина, цепене на дърва, бране на ягоди. В продължение на месеци то ги изпълнявало. В деня, в който момчето заявило, че вече няма да върши подобна работа, жената го ударила и го изпратила да стои в стаята. Казала му, че ще бъде лишен от храна.

През четирите години на съвместното им съжителство обвиняемата продължила да нанася удари на детето, да го тормози, обижда и заплашва. Обикновено поводите за това били отказът му да изпълни исканията на приемния родител или ненаучен добре урок.

В началото на юни 2021 г. приемната майка упражнила физическо насилие спрямо момчето заради взети от него слушалки на сина ѝ. Тя му нанесла множество удари с дървена дръжка от метла по цялото тяло. След като дървото се счупило, накарала детето да излезе на двора и да стои с вдигнати ръце до стената. По-късно му дала да яде супа и го предупредила, че това му е за последно.

Същата вечер тя му нанесла побой с точилка и наранявания с нож в областта на китката, гърдите и бедрото. Впоследствие накарала момчето да притиска тениска към раните, за да спре кървенето.

През нощта пострадалият се събудил с вързани зад гърба ръце. Обвиняемата му сложила чувал на главата, издърпала го от леглото и му заповядала да върви с нея. Казала му, че ще го изхвърли в реката, няма да остане жив и ще умре. В един момент се отказала да извършва тези действия и развързала детето.

На сутринта жената отново ударила момчето и му казала да се маха, защото „не може да го гледа“. Със синини от побои по цялото тяло, с множество рани от пробождане с ножа, уплашен за живота си пострадалото момче отишло на училище. Обезпокоен от състоянието му, неговият учител се поинтересувал за случилото се с него.

Първоначално детето плачело и не искало да споделя, но впоследствие разказало за жестокото отношение на приемния родител към него. Момчето спестило подробности от страх да не бъде убито.

Незабавно били уведомени директорът на училището и социалните служби. Пострадалият бил насочен в център за настаняване от семеен тип и прегледан от съдебен лекар. В хода на разследването учителите на момчето са го характеризирали като скромно, свито, неконфликтно дете, много притеснително и уплашено.

Понастоящем той е ученик в осми клас. Педагозите споделят, че видимо той е преодолял психическата травма, спокоен е и не създава никакви проблеми.

За бившия му приемен родител предстои наказателно дело за извършените престъпни деяния.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!