Последните 25 български граждани от заявилите желанието си да се приберат от Ливан в България ще бъдат евакуирани днес и утре.

Това обяви служебният премиер Димитър Главчев след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Осигурено е пътуването им от Бейрут до Истанбул с канадските авиолинии и от там с коли на генералното ни консулство до България, уточни Главчев.

Премиерът обяви още, че българското правителство разполага с информация за 45- 50 български граждани в Иран. До момента няма заявено от тях желание да бъдат евакуирани, но има готовност за това.

Премиерът коментира, че в момента няма данни за започнала бежанска вълна вследствие на военните действия в Близкия Изток.

 

„В момента потоците, които са в България, са в нормален размер, тоест много нисък и тяхната структура е познатата – Афганистан, Сирия и Мароко. Няма промяна в структурата на мигрантския поток, но потенциален риск, разбира се, има. Където се водят военни действия има опасност, но важното е, че се вземат всички мерки“, обяви служебният премиер.

На церемония в Министерския съвет Главчев и министърът на транспорта Красимира Стоянова наградиха екипажите на Държавния авиационен оператор, участвали в евакуирането на български граждани от Ливанската република.

Отличия получиха 18 души – пилоти, организатори на полети, технически специалисти и стюардеси.

Архив
Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят благодари още и на българските и партньорските служби, както и на всички, които спомогнаха за реализираното на полетите.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK