Залите за изкуства, в това число танцовите и музикалните школи, отварят още днес, но при определени условия. Това решение се взе на среща между представители на танцьори, музиканти, здравният министър Кирил Ананиев и министърът на културата Боил Банов.

Репетициите за музикалните състави могат да се провеждат при максимум 20 души. Трябва да е изпълнено и друго условие - да има по 1 човек на 4 кв.м разстояние. Препоръчителна мярка е носенето на маски.

Фестивалите и състезанията обаче не се позволяват все още.

За театралната, читалищна и концертна дейност също бяха взети решения на срещата. Театрите ще могат да работят при следните условия: заетост до 50% от външните сцени и 30% от вътрешните сцени. Все още има неяснота по какъв начин ще действат.

Всеки актьор ще има право да избира дали иска да участва и да работи, защото работата не може да бъде извършвана с маски и ръкавици. Тези актьори няма да бъдат санкционирани.

Всички останали ще попълнят декларация, че са съгласни да работят при условията. Всеки театър сам ще взема решение от кога и как ще започне работа.

На 24 май танцьорите и музикантите излязоха на протест с искане залите да отворят и да бъдат позволени репетициите и тренировките. 

В понеделник предстои и среща в Министерството на културата с министър Боил Банов. Темата ще бъде обсъждане на финансови мерки.

Заповедта на здравния министър трябва да излезе днес с вписаните правила.